MAKROSKŁADNIKI Podczas ODCHUDZANIA Jak Je Podzielić

Makroskładniki, jak je podzielić podczas układania naszego jadłospisu?
Nie każdy z nas odżywia się tak samo.
Są tacy, którzy jedzą wszystko bez wybrzydzania.
Istnieją też, wegetarianie i weganie, którzy już nie wszystko zjedzą.
Dodatkowo jest masa różnych diet na rynku. Tych bardziej i mniej skutecznych.
Bardzo ważna rzecz przy wyborze diety dla siebie.
Pamiętaj o tym, że sposób odżywiania jaki sobie wybierzesz powinien być taki, abyś był w stanie utrzymać go długi czas.
Nierzadko się zdarza, że ktoś „przechodzi” na dietę i postanawia schudnąć.
Załóżmy, że dieta nie do końca pasowała danej osobie, ale za to widziała efekty w lustrze i na wadze.
Co najczęściej dzieje się w takich wypadkach?
Myślę sobie, ok schudłam 8kg i taki miałam cel, a potem ? Bardzo często, powracają do „normalnego” jedzenia.
Dieta odstawiona i jemy to na co mamy ochotę – do momentu powrotu do punktu wyjścia lub dalej.
Dlatego tak ważne jest, aby jadłospis/dieta były tak ułożone, żebyśmy nie musieli później z tego rezygnować.
Zrób z tego swój styl odżywiania, wyjdzie Ci to na dobre.
Jak podzielić Białka, Tłuszcze i Węglowodany?
Pozwól, że oprę się na zbilansowanej diecie – takiej, w której występują wszystkie makroskładniki.
1.Przyjmij od 1,5 – 2,2 gramów białka na kg masy ciała (to jest około 20 – 30 % z całej puli dziennej kalorii).
2.Zastosuj od 0,5 – 1g tłuszczów na kg masy ciała (to jest około 20 -30 % z całej puli dziennej zapotrzebowania kalorycznego).
3.Węglowodany oblicz na końcu – dodaj ilość kalorii białek i tłuszczy i to co zostanie przydziel węglowodanom (to jest około 45 – 60% całej puli dziennej zapotrzebowania kalorycznego).
Przykładowy rozkład makroskładników będzie wyglądał następująco:
Białka 20 – 30 %
Tłuszcze 20 – 25 %
Węglowodany 45 – 60 %
Weźmy pod lupę osobę, której zapotrzebowanie kaloryczne dzienne wynosi 2000 kcal.
Przyjmujemy, że białka będzie 25% , tłuszczów będzie 20 % i węglowodanów 55 %.
A więc: 2000 * 25% = 500 kcal / 4 = 125g białka
2000 * 20% = 400 kcal / 9 = 44g tłuszczów
2000 * 55% = 1100 kcal / 4 = 275 węglowodanów
Dla przypomnienia:
1g białek = 4 kcal
1g tłuszczów = 9 kcal
1g węglowodanów = 4 kcal
Najnowsze komentarze