MAKROSKŁADNIKI Podczas ODCHUDZANIA Jak Je Podzielić



Makroskładniki, jak je podzielić podczas układania naszego jadłospisu?

Nie każdy z nas odżywia się tak samo.

Są tacy, którzy jedzą wszystko bez wybrzydzania.

Istnieją też, wegetarianie i weganie, którzy już nie wszystko zjedzą.

Dodatkowo jest masa różnych diet na rynku. Tych bardziej i mniej skutecznych.

Bardzo ważna rzecz przy wyborze diety dla siebie.

Pamiętaj o tym, że sposób odżywiania jaki sobie wybierzesz powinien być taki, abyś był w stanie utrzymać go długi czas.

Nierzadko się zdarza, że ktoś „przechodzi” na dietę i postanawia schudnąć.

Załóżmy, że dieta nie do końca pasowała danej osobie, ale za to widziała efekty w lustrze i na wadze.

Co najczęściej dzieje się w takich wypadkach?

Myślę sobie, ok schudłam 8kg i taki miałam cel, a potem ? Bardzo często, powracają do „normalnego” jedzenia.

Dieta odstawiona i jemy to na co mamy ochotę – do momentu powrotu do punktu wyjścia lub dalej.

Dlatego tak ważne jest, aby jadłospis/dieta były tak ułożone, żebyśmy nie musieli później z tego rezygnować.

Zrób z tego swój styl odżywiania, wyjdzie Ci to na dobre.

Jak podzielić Białka, Tłuszcze i Węglowodany?



Pozwól, że oprę się na zbilansowanej diecie – takiej, w której występują wszystkie makroskładniki.

1.Przyjmij od 1,5 – 2,2 gramów białka na kg masy ciała (to jest około 20 – 30 % z całej puli dziennej kalorii).

2.Zastosuj od 0,5 – 1g tłuszczów na kg masy ciała (to jest około 20 -30 % z całej puli dziennej zapotrzebowania kalorycznego).

3.Węglowodany oblicz na końcu – dodaj ilość kalorii białek i tłuszczy i to co zostanie przydziel węglowodanom (to jest około 45 – 60% całej puli dziennej zapotrzebowania kalorycznego).

Przykładowy rozkład makroskładników będzie wyglądał następująco:

Białka 20 – 30 %

Tłuszcze 20 – 25 %

Węglowodany 45 – 60 %



Weźmy pod lupę osobę, której zapotrzebowanie kaloryczne dzienne wynosi 2000 kcal.

Przyjmujemy, że białka będzie 25% , tłuszczów będzie 20 % i węglowodanów 55 %.

A więc:  2000 * 25%  = 500 kcal / 4   = 125g białka

2000 * 20%  = 400 kcal / 9   = 44g tłuszczów

2000 * 55%  = 1100 kcal / 4  = 275 węglowodanów



Dla przypomnienia:

1g białek = 4 kcal

1g tłuszczów = 9 kcal

1g węglowodanów = 4 kcal