Pyszne Placki Twarogowe – Przepis
Jakich składników potrzebujesz?
Przepis na 2 PORCJE
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jabłko – reneta
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- 3 czubate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE
- Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
- Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.
- Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem i cynamonem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.
UWAGA! Prosimy o umiar w jedzeniu,bo placki są naprawdę doskonałe! 🙂
Najnowsze komentarze