Pyszne Placki Twarogowe – Przepis

placki z twarogiem

Jakich składników potrzebujesz?

 Przepis na 2 PORCJE

  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jabłko – reneta
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską. 
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
  • Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.
  • Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem i cynamonem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.

UWAGA! Prosimy o umiar w jedzeniu,bo placki są naprawdę doskonałe! 🙂