BIAŁKO, nie możesz o nim zapominać
Od czego zacząć układanie swojej „diety” ?
Wg mnie od ustalenia ilości białka w naszym jadłospisie. Zatem jak się do tego zabrać?
Białko ma przede wszystkim funkcję budulcową i regeneracyjną w naszym ciele.
Dzięki odpowiedniej ilości białka w pożywieniu, znaczenie przyspieszysz swój metabolizm, a co za tym idzie – spalisz więcej kalorii.
Brzmi ciekawie?
Nieco gorsza informacja jest taka, że większość z nas, spożywa znacznie mniej białka niż powinna.
Ty już wiesz, że powinieneś Białko zastosować w swoim jadłospisie.
W takim razie ile go powinieneś spożywać ?
Zakres jest duży od 1,5 g do 2,2 g na kilogram masy ciała.
Czyli przykładowo ktoś waży 61 kg * 1,5 = 91,5 gramów białka dziennie.
Od czego zależy ta ilość? m.in od celu treningowego danej osoby.
Np. biegacz długodystansowy nie potrzebuje rozbudowywać mięśni. Jemu zależy na wydolności i wytrzymałości mięśniowej.
W jego jadłospisie ilość białka znacznie będzie się różniła, od ilości spożywanej przez np. kulturystę.
Inna sprawa ma się np. z osobami które trenują siłowo i typowo na rozbudowę masy mięśniowej.
Takie osoby mają szansę wykorzystać te górne granice białka.
Oczywiście, są teorie, że niektórzy spożywają 3 – 4 gramów białka na kilogram masy ciała.
To jednak są wyjątki, a z badań wynika, że organizm nie jest w stanie wykorzystać takich ilości naturalnie 😉
W jakich produktach znajduje się najwięcej i najbardziej przyswajalnego białka ? Obejrzyj film poniżej.
Najnowsze komentarze