BIAŁKO, nie możesz o nim zapominać

bialko

Od czego zacząć układanie swojej “diety” ?

Wg mnie od ustalenia ilości białka w naszym jadłospisie. Zatem jak się do tego zabrać?

Białko ma przede wszystkim funkcję budulcową i regeneracyjną w naszym ciele.

Dzięki odpowiedniej ilości białka w pożywieniu, znaczenie przyspieszysz swój metabolizm, a co za tym idzie – spalisz więcej kalorii.

Brzmi ciekawie?

Nieco gorsza informacja jest taka, że większość z nas, spożywa znacznie mniej białka niż powinna.

Ty już wiesz, że powinieneś Białko zastosować w swoim jadłospisie.

W takim razie ile go powinieneś spożywać ? 

Zakres jest duży od 1,5 g do 2,2 g na kilogram masy ciała.

Czyli przykładowo ktoś waży 61 kg * 1,5 = 91,5 gramów białka dziennie.

Od czego zależy ta ilość? m.in od celu treningowego danej osoby.

Np. biegacz długodystansowy nie potrzebuje rozbudowywać mięśni. Jemu zależy na wydolności i wytrzymałości mięśniowej.

W jego jadłospisie ilość białka znacznie będzie się różniła, od ilości spożywanej przez np. kulturystę.

Inna sprawa ma się np. z osobami które trenują siłowo i typowo na rozbudowę masy mięśniowej.

Takie osoby mają szansę wykorzystać te górne granice białka.

Oczywiście, są teorie, że niektórzy spożywają 3 – 4 gramów białka na kilogram masy ciała.

To jednak są wyjątki, a z badań wynika, że organizm nie jest w stanie wykorzystać takich ilości naturalnie 😉

W jakich produktach znajduje się najwięcej i najbardziej przyswajalnego białka ? Obejrzyj film poniżej.