5 produktów na poprawę odporności organizmu



1.Jajka

jajka na odporność

Dzisiejsze jajka mają o 70 proc. wyższą zawartość witaminy D niż te, które kury znosiły ćwierć wieku temu. Zawierają także o jedną piątą mniej tłuszczów nasyconych, 13 proc. mniej kalorii i o jedną dziesiątą mniej cholesterolu.

Jakim cudem? Jesteś tym, co jesz – głosi stara mądrość. To samo tyczy się kur i w następstwie – jajek. Karmione bardziej zbilansowaną i zwitaminizowaną karmą ptaki znoszą bogatsze w składniki odżywcze jajka.

Dziś już nie ma najmniejszych wątpliwości, że jaja jeść należy. Przede wszystkim dlatego, że:

Wspomagają odchudzanie. Jajka są bardzo sycące. To czyni z nich najlepszych przyjaciół odchudzających się – wystarczy zjeść jedno jajko na twardo przed wyjściem na imprezę, a już można mieć pewność, że nie napadnie człowieka wilczy głód i szlag nie trafi wszystkich postanowień dietetycznych. A przy okazji – w każdym jaju jest dobre 6 g najwyższej jakości białka i cała masa innych składników odżywczych z wyjątkiem witaminy C, jeśli więc na śniadanie podajemy jajka, to warto wypić do tego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.

Zapobiegają anemii. Jajka zawierają żelazo w najłatwiej przyswajalnej postaci. Gotowane jajko kurze zawiera 1,89 mg żelaza w 100 g, a samo żółtko – 2,73 mg/100 g. Więcej żelaza znajduje się w jajkach gęsich, kaczych i przepiórczych, najwięcej w indyczych – 4,1 mg/100 g. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 10-20 mg. Żelazo służy do produkcji hemoglobiny, transportującej tlen z płuc do poszczególnych komórek organizmu , oraz do wytwarzania krwinek białych odpowiedzialnych za odporność organizmu na zakażenia.

Wzmacniają system odpornościowy. Jajka zawierają sporą dawkę witamin A, B12 selenu.

Poprawiają pamięć. A to dzięki wysokiej zawartości choliny (blisko jedna trzecia dziennego zapotrzebowania w jednym jaju). Cholina jest budulcem neuronów i komórek glejowych w mózgu, stabilizuje też strukturę osłonek mielinowych nerwów. Poprawia warunki przepływu informacji, co przyczynia się do usprawnienia procesu zapamiętywania i odtwarzania zapamiętanych wiadomości. Pobudza układ nerwowy, wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania, ułatwia myślenie, zapewnia wyższą wydajność umysłową. Odpowiedni poziom choliny jest niezbędny do szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym. Cholina jest szczególnie ważna podczas ciąży i laktacji, zwłaszcza że właśnie wtedy kształtuje się mózg dziecka.

Zmniejszają ryzyko chorób serca. To znowu dzięki wysokiej zawartości choliny, która odgrywa kluczową rolę w rozkładzie aminokwasu zwanego homocysteiną. Aminokwas ten, powstający podczas trawienia białka zwierzęcego zawartego głównie w czerwonym mięsie, uszkadza śródbłonek wyścielający naczynia krwionośne, przez co nawet niewielka ilość cholesterolu łatwiej osadza się na ściankach naczyń. Dlatego też choroba wieńcowa, zawały serca oraz udary mózgu występują także u ludzi z niskim stężeniem cholesterolu, za to z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Chronią wzrok i zapobiegają rozwojowi zaćmy. Jajka są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, luteiny i zeaksantyny, która odgrywa ogromną rolę w zachowaniu zdrowia narządu wzroku. Luteina działa trochę jak naturalne okulary przeciwsłoneczne – gromadzi się w soczewce i chroni ją przed szkodliwą częścią promieniowania słonecznego. Dieta bogata w jajka, brokuły i szpinak o 20 proc. zmniejsza ryzyko zaćmy i o blisko 40 proc. ryzyko zwyrodnienia siatkówki, głównej przyczyny utraty wzroku w podeszłym wieku.

Wzmacniają mięśnie, ponieważ dostarczają wysokowartościowego białka.

Wzmacniają kości i zęby, ponieważ są bogate w witaminę D, niezbędną do prawidłowego przyswajania wapnia.

Zwalczają zapalenia. Zawierają cystatynę spowalniającą działanie enzymów wytwarzanych przez bakterie odpowiedzialne za stany zapalne. Już 2 tys. lat temu medycyna chińska zalecała osobom cierpiącym na paradontozę wkładanie do ust szmatki zamoczonej w białku.

Wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Składniki odżywcze zawarte w jajach zapobiegają niektórym wadom wrodzonym, na przykład rozszczepowi kręgosłupa.

Upiększają. Liczne witaminy, minerały i zawierające związki siarki aminokwasy obecne w jajkach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Wiele osób po wzbogaceniu swojej diety w jajka zauważa też, że ich włosy nie tylko wyglądają zdrowiej, ale też rosną szybciej.



2.Orzechy włoskie

orzechy włoskie na odporność

Orzechy włoskie stanowią źródło cennych minerałów i witamin.

Orzech włoski to liściaste drzewo, występujące na terenie Europie, Azji i Ameryki Południowej. W zależności od sposobu uprawy pierwsze owoce, czyli orzechy, drzewo rodzi po 4–5 lub 8–10 latach od momentu zasadzenia i, co ciekawe, jest w stanie wydawać je nawet przez kolejne kilkaset lat. Sama nazwa „orzech włoski” może być nieco myląca – orzechy włoskie nie wywodzą się bowiem z Włoch, a do naszego kraju dotarły z Włoszczyzny – historycznej, rumuńskiej krainy, rozciągającej się między Karpatami Południowymi a dolnym Dunajem.

Smaczne i zdrowe orzechy włoskie

Orzechy włoskie znane były już w starożytności. Przypisuje się im nie tylko niezwykły smak, ale również korzystny wpływ na ludzkie zdrowie, samopoczucie i urodę. Z czego wynikają prozdrowotne właściwości orzechów włoskich? Te bakalie stanowią źródło wielu ważnych minerałów i witamin – właśnie z tego powodu powinny być na stałe wpisane w codzienną dietę. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy. 100 gramów orzechów włoskich dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na fosfor, który wspiera prawidłową pracę mózgu – jest to więc doskonała przekąska dla osób uczących się i pracujących umysłowo. Warto więc sięgnąć po orzechy włoskie w czasie intensywnych przygotowań do matury czy egzaminów na studiach. Ten gatunek orzechów wyróżnia się również wysoką zawartością manganu. W stu gramach orzechów włoskich znajduje się 3,6 mg tego pierwiastka. Mangan wspiera procesy metabolizmu energetycznego, pomaga także w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych i utrzymaniu zdrowych kości. Orzech włoskie stanowią również źródło cynku (zawartość w stu gramach: 2,72 mg), magnezu (zawartość w stu gramach: 99 mg) i potasu (zawartość w stu gramach: 474 mg). Dlaczego te składniki są tak istotne dla ludzkiego zdrowia? Cynk korzystnie wpływa na kondycję zębów, włosów i skóry, magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, zaś potas wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego i krwionośnego.

Orzechy włoskie – właściwości. Niezbędne witaminy

Orzechy włoskie stanowią również bardzo ważne źródło witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te bakalie wyróżniają się wysoką zwartością tiaminy, czyli witaminy B1. Sto gramów orzechów włoskich zawiera 0,39 mg tego ważnego składnika. Tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a ponadto wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego. Regularne spożywanie orzechów to skuteczny sposób, by wzbogacić dietę o inne, równie ważne witaminy – B6 i E. Witamina B6 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Z kolei witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Orzechy włoskie wyróżniają się również wysoką zawartością kwasu foliowego (66 µg w 100 g) – jest to składnik istotny zwłaszcza dla ciężarnych kobiet.



3.Olej lniany

olej lniany omega 3

Właściwości oleju lnianego

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) to roślina oleista, towarzysząca ludziom od wieków. Wykorzystywany był do wyrobu tkanin, lin i oczywiście oleju.

A cenne właściwości oleju były stosowane od zawsze w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.

Olej lniany tłoczony jest z dojrzałych nasion lnu metodą „na zimno” t.j w bardzo niskich temperaturach. Ma lekko żółtawe zabarwienie, specyficzny zapach i trochę orzechowy smak. Uznawany jest przez lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych, dostępnych na rynku tłuszczów roślinnych.  Potwierdzono również, że jest lekiem na powszechnie występujące dziś choroby cywilizacyjne.

Olej lniany jest surowcem bogatym w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega-6 (kwasy linolenowy, linolowy i olejowy), kwasy nasycone (palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, erukowy) i fitosterole. Zawiera wiele witamin, w tym witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, cenne enzymy i białka.  Ponadto jest bogaty w składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk.

Jeśli ktoś jeszcze nie stosował oleju lnianego, warto włączyć go do swojej diety.

Olej lniany pijemy i używamy „na surowo”.  Należy pamiętać, że olej lniany nie nadaje się do smażenia, ponieważ podczas obróbki termicznej traci wszystkie dobroczynne właściwości. Wybierajmy tylko ten z krótkim terminem przydatności do spożycia i w butelkach z ciemnego szkła. Nie lubi on wysokich temperatur i światła. Powinien być przechowywany w chłodnych zacienionych miejscach, a po otwarciu najlepiej w lodówce.

Profilaktycznie zaleca się picie 2-6 łyżek stołowych dziennie.

Można zastosować także prosty przelicznik – 1 gram oleju na każdy 1 kilogram masy ciała.

Dawka lecznicza to 6-8 łyżek dziennie.

Można dodawać go do zimnych sosów, sałatek, surówek, do koktajli z owocowych lub warzywnych, past kanapkowych, twarogu, chłodnych zup, miksować z jogurtem, kefirem, maślanką, sokiem z cytryny czy nawet wodą.

Olej lniany – prozdrowotne właściwości

Kwasy omega-3 i omego-6 zawarte w nim, mają wpływ na regulację poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej.

Stanowi profilaktykę chorób nowotworowych. Badania wykazały także, że kwasy omega-3 mogą zahamować raka piersi, jajników, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów jelita grubego i prostaty. Zawarte w oleju lignany wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Wspomaga pracę mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym. Doskonale wzbogaca też dietę dziecka, wspomagając procesy uczenia się i zapamiętywania.

Zapobiega i wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD)

Wspomaga równowagę hormonalną (trądzik). Wpływa korzystnie na stan zdrowia skóry – działa korzystnie w leczeniu egzemy, łuszczycy, trądziku różowatego oraz oparzeń słonecznych. Poprawia elastyczność skóry.

Szczególny skład oleju lnianego wspomaga procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych. Wzmacnia regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).

Spożywanie oleju lnianego zaleca się również w ciąży i podczas karmienia, ponieważ wówczas zapotrzebowanie na kwasy omega-3 znacznie rośnie

Picie oleju lnianego na odchudzanie.

Pewnie nie raz zastanawialiśmy się czy picie oleju lnianego może dać jakieś pozytywne efekty.

Okazuje się, że jak najbardziej!

Olej lniany pomaga bowiem w redukcji tkanki tłuszczowej, a jednocześnie jest dobrym źródłem energii. Dieta z dodatkiem oleju z nasion lnu pomaga pozbyć się tłuszczu zwłaszcza z okolic brzucha (zwłaszcza u mężczyzn i kobiet w średnim wieku). Znajdujące się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe redukują hormony odpowiedzialne za trawienie, produkcję insuliny i przechowywanie tłuszczu a to powoduje uczucie sytości i skutecznie zmniejsza głód i apetyt.  Do tego olej lniany przyspiesza metabolizm, oczyszcza wątrobę i pobudza do pracy drogi żółciowe. Pobudza perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się zalegających w organizmie kilogramami mas kałowych.



4.Krewetki

krewetki odporność

Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm. Krewetki różowe i czerwone są smaczniejsze niż szare. Małe krewetki często nazywa się koktajlowymi, większe – królewskimi. Jadalne jest wyłącznie mięso z części ogonowej. W sprzedaży są głównie krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony, oraz w zalewie. Wchodzą też w skład mrożonych mieszanek frutti di mare. Krewetki podaje się na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży. Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem. Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Rada: Krewetki obiera się palcami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami.



5.Makrela

makrela

To niezaprzeczalnie jedna z najbardziej popularnych ryb na naszych stołach. Szeroko dostępna i często niedoceniana przez „smakoszy”. A ilość zawartych w niej składników odżywczych może przyprawić o zawrót głowy. Co możemy zyskać dzięki spożywaniu makreli?

Morze witamin: A, D, E, z grupy B – taka mieszanka poprawia stan naszej skóry, opóźnia powstawanie zmarszczek, chroni oczy, wzmacnia kości i zęby, bombę składników odżywczych: wapń i fosfor wpływają pozytywnie na układ kostny, cynk działa ochronnie na serce i układ krwionośny poprzez regulację ciśnienia, miedź wykazuje właściwości antybakteryjne, jod wspomaga pracę tarczycy, a selen – prawdziwy skarb makreli – ochrania błony komórkowe i krwinki czerwone.

Nie sposób nie wspomnieć o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6, w które makrela jako ryba tłusta obfituje. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a ze względu na to, iż organizm nie jest w stanie ich wytworzyć – muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Ich działanie jest wszechstronne:

– wspomagają pracę mózgu,

– regulują pracę hormonów,

– dbają o prawidłowy przebieg procesów metabolizmu,

– chronią układ krwionośny,

– wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci,

– mają znaczenie w ochronie przed chorobami nowotworowymi.

Decydując się na makrelę, najczęściej wybieramy tę wędzoną. Naukowcy wciąż debatują nad tym, czy ten sposób przygotowywania ryb i innych pokarmów jest zdrowy. Uważa się, iż wędzenie powoduje powstawanie związków szkodliwych dla naszego organizmu, a nawet rakotwórczych. Warto również pamiętać, iż zakup takiej ryby nie daje nam pewności jej świeżości. Dlatego też najlepiej kupić świeżą i samodzielnie przygotować ją w domu.